Hvorfor Mulaku?

Fordi vi alle kan være en del af løsningen!

Jorden er vores allesammens hjem. Og det er på tide, vi gør hvad vi kan for at passe på den. Medierne er fulde af historier om øget udledning af CO2, ekstreme temperaturer og stigning af verdenshavene. Det kan virke skræmmende, men at løse klimakrisen er også den vigtigste opgave, vi mennesker står overfor. Den gode nyhed er, at vi er kommet i gang, og vi bliver flere og flere hver dag. I fællesskab kan vi råbe politikerne op, og sammen kan vi redde vores klode.

Et paradis med en usikker fremtid

Mulaku er opkaldt efter én af øgrupperne i Maldiverne. Et paradis i det Indiske Ocean der på første hånd mærker konsekvenserne af klimaforandringerne. Størstedelen af Maldiverne er ikke mere end 1-2 meter over havniveau, og er derfor på vej til at forsvinde fuldstændig, fordi vi ikke i tide har fået stoppet stigningen i verdens temperatur og afsmeltningen ved polerne. Det er en dyster fremtid, men navnet Mulaku skal minde os om, hvor vigtigt vores mål er, og hvor vigtigt det er, at vi får vendt udviklingen.

Nye veje til klimamålet

Hos Mulaku.dk vil vi gøre vores til at være en del af løsningen. Og gøre opmærksom på, at man kan drive webshop på en anden måde. En måde hvor kundernes forbrug ikke er det væsenligste, men hvor der er fokus på kvalitet, bæredygtighed og god service. Og hvor man kan sende en del af omsætningen videre til de mennesker, der står i front i kampen for at redde jorden. Det mener vi er den rigtige måde at gøre det på. Vi har dog stadig meget at lære, så løbende vil vi udforske nye muligheder for en grønnere hverdag - meget gerne i selskab med mennesker der deler vores værdier og tro på verden.

Fra kærligheden til naturen

Mit navn er Casper Wichmann, og jeg har stiftet Mulaku.dk, der åbnede i foråret 2020. Jeg har siden 2012 drevet webshoppen Natursporet.dk, med fokus på at få flere børn og deres familier ud i naturen. I takt med at min opmærksomhed på klimaudfordringerne steg, fik jeg behov for at udvikle den måde de fleste webshops drives på, hvor der primært er fokus på profit og øget forbrug. Tankerne spirede, og på den måde opstod idéen om Mulaku.

Privat er jeg far til tre, og i vores familie taler vi en del om, hvordan vi kan begrænse vores forbrug af ressourcer og mindske vores klimaaftryk. Og det er ikke nemt. Børnene er vant til bestemte retter på middagsbordet, og vi voksne har en masse vaner, der skal ændres. Vi er bestemt ikke i mål, men vi er igang - ligesom tusindvis af andre familier landet over. Og kan vi alle være en del af den inspiration, der spredes som ringe i vandet, så er vi godt på vej til at ændre holdninger til både vores private liv og vores samfund.

Jeg tror, det er vigtigt, at vi ikke tænker på vores klimatiltag som begrænsninger og afsavn. Men som bevidste tilvalg, der gør os gladere og mere tilfredse i vores dagligdag.

Hvordan bliver vi gladere, grønnere og sundere?

Flere og flere føler det vigtigt at tage ansvar - både for planeten og for vores egen krop og sind. Og tit hænger tingene sammen. Er vores liv mindre stresset, så har vi mere overskud til at spise sundt. Spiser vi sundt får vi mere energi og bliver mindre syge. Og er vi sundere og mere energifyldte, kan vi nemmere fokusere på de vigtige ting i livet, det der gør os glade og lykkelige.

Det er meget individuelt, hvordan vi finder vej ind på den positive spiral. Nogle mediterer 10 minutter hver morgen eller indfører mindfulness som en del af de faste gøremål. Andre spiser plantebaseret og dropper kødet. Og så er der dem, der starter en dagbog over de ting, de er taknemmelige for. Hvad der virker for dig, virker ikke nødvendigvis for naboen. Men tit smitter det, og vi indfører flere og flere af de gode ting i vores hverdag. Det er bare vigtigt, at vi accepterer, at det tager tid at ændre vores vaner og husker på, at selv de bittesmå ting kan have stor effekt. Har du fundet ud af, hvad der virker for dig?

 

Casper Wichmann,
Indehaver af Mulaku.dk

Casper Wichmann