Natur gi'r sunde (og glade) børn

Natur gi'r sunde (og glade) børn

Nedenstående er en ældre artikel fra min tid med Natursporet, men jeg mener stadig den er relevant. Børns mangel på natur er desværre lige alarmerende og væsenligt i dag.
- Casper Wichmann

 

Børn har brug for naturen – og naturen har brug for dem

Der er mange fordele ved at børn kommer ud i det fri. Flere undersøgelser tyder på at jævnlig kontakt med naturen gør børn sundere – både fysisk og mentalt. I naturen bevæger man sig og bruger kroppen på varierende måder og på forskellige underlag. Og samtidig har man en ubevidst opmærksomhed på alt hvad der sker rundt omkring. Disse oplevelser er medvirkende til en øget indlæring og åbner for abstrakte tankegange ude af kasser og rammer.

“Frisk luft og røde kinder, gode historier og skrammer på knæene… Hyppige doser natur giver både glade, sunde og kloge børn.”

I naturen lærer børn hvordan ting hænger sammen. Hvilken betydning har årstidernes skiften, hvad lever dyrene af og hvad kan vi selv spise? Alle sanser bliver skærpet og børnene oplever naturens både enkle og komplekse former. De ser, føler, dufter, lytter og smager! I forlængelse af denne læring bliver børnene allerede fra en tidlig alder bevidste om, hvordan vi passer på naturen og de mærker på egen krop de fantastiske oplevelser naturen kan give.

 

I naturen er der plads

Udenfor er der højt til loftet. Der er plads til at løbe stærkt, tumle og lege vildt. Og samtidig er der plads til fordybelse og afslappet hygge med familien. Flere børn sammen skaber hurtigt et fællesskab i naturen, hvor fantasien kan få frit løb og de gode historier kan fortælles. Legene udvikles, der bygges huler og en gren er pludselig et dyr eller et redskab i legen. Efter en dag i naturen er det tydeligt at se en forskel på børnene. De har løbet overskydende krudt af, lært nye ting og virker velafbalancerede og afslappede. Forskere mener bl.a. at ADHD-symptomer kan dæmpes ved at give børnene adgang til hyppige naturoplevelser.

 

Får vores børn natur nok?

Svaret til det spørgsmål afhænger nok af hvem der bliver spurgt, men de fleste vil nok være enige i at børn i dag ikke opholder sig så meget udendørs som de tidligere generationer. En undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening, bekræfter da også denne anelse. Ifølge undersøgelsen er danske børn i dag mindre end halvt så meget ude i naturen som deres bedsteforældre var det. Undersøgelsen blev publiceret i temanummeret “Slip børnene fri i naturen” fra oktober 2009.

Heldigvis findes der i Danmark en række ildsjæle, der arbejder for at sprede budskabet om alt hvad naturen kan byde på og de positive indvirkninger den har på vores børn. Foreningen Natur & Ungdom har i mere end 50 år arbejdet for at give børn masser af naturoplevelser og via lokale naturklubber tilbyder de arrangementer og ture i naturen. Læs mere om Natur & Ungdom – klik her!

Uden for Danmark har især den amerikanske forfatter Richard Louv sat fokus på børns distancerede forhold til naturen. Han giver det betegnelsen “Nature Deficit Disorder”, hvilket på dansk kan oversættes med “naturunderskudsforstyrrelse”. Symptomerne kan være alt fra rastløshed og stress til depression og ADHD. Udover at undgå disse symptomer gør hyppige naturoplevelser vores børn mere intelligente og mindsker risikoen for kroniske sygdomme. Richard Louv skrev i 2005 bogen “Last Child in the Woods”, hvori han efter interviews med 300 børn og deres forældre fortæller, at børn i dag ved alt om klimaforandringerne, men intet om blomsterne i deres egen baghave.

 

Læs mere om børn og natur

Vil du læse mere, har jeg nedenfor samlet en række links til yderligere læsning om emnet børn og natur. Men vent bare med noget af læsningen til en anden dag… for naturen venter!

 

Links:

“Når naturen mangler i vores liv”, Kristeligt Dagblad 2012.

“Børn lider under at komme for lidt ud i naturen”, Kristeligt Dagblad 2012.

“Vi svigter børnene”, Dansknatur’s Blog 2012.

Richard Louv, forfatter til “Last Child in the Woods”, richardlouv.com.

 

Casper Wichmann

 


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de vises